wtorek, 14 kwietnia 2020

dziki szczypiorek macerowany w oliwie / kiszony szczypiorek

z wiadomych względów nie wypuszczam się na spacery w głęboki las, ale spaceruję po polach i małych zagajnikach czy też pięknych wąwozach z bystro płynącym strumykiem i właśnie w jednym z takich miejsc znalazłam co?! otóż: łany szczypiorkowe , niesamowite to wrażenie... ponieważ w tym miejscu są tylko drzewa liściaste, pośród suchych liści wystają zielone kępy szczypiorkowe, całe dywany !
szczypiorek macerowany
aromatyczny, pachnący a jednocześnie delikatny, aby go dłużej zatrzymać "przy sobie"
po-szatkowałam go drobno, dodałam sól i oliwę + olej lniany / sprawdza się jako dodatek do potraw i jest zawsze pod ręką !
szczypiorek kiszony
a duży pęczek szczypiorku zakisiłam i to jest super sprawa ! ;)
dodałam czosnek i zalałam wodą z dodatkiem soli - polecam !
szczypiorek
Czosnek szczypiorek, nazywany w skrócie szczypiorkiem – gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. W stanie dzikim jest szeroko rozprzestrzeniony na kuli ziemskiej. Występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Jest też powszechnie uprawiany w wielu krajach świata. Wikipedia





szczypiorek kiszony

poniedziałek, 13 kwietnia 2020

szybkie domowe kiszonki - podagrycznik, szczypior, boczniaki...

 Chciałabym Wam polecić i zalecić przygotowywanie sobie domowych kiszonek nie zawsze w ogromnych ilościach, ot po prostu: mały słoiczek marchewki czy białej rzodkwi czy boczniaki czy z mieszanych warzyw - wtedy gdy widzimy że warzywa leżą i prawdopodobnie ich nie użyjemy możemy włożyć je do słoika i zalać solanką - czyli wodą z solą , dodać ząbek czosnku, plaster korzenia imbiru czy kurkumy ( lub to i to ) - nasiona kopru - nasiona kopru włoskiego czyli fenkuł-a;
ale równie dobrze wystarczy sama "solanka"
zostawiamy taki słoik w kuchni w ciepłym miejscu na 3-5-7 dni w zależności od struktury warzyw jedne kiszą się szybciej drugie dłużej,  w moim doświadczeniu wiem iż ważnym jest "dociśnięcie" warzyw tak aby to co kisimy nie wypływało nad poziom wody - dlatego często wkładam plaster jabłka i wtedy obciążam całość słoiczkiem wypełnionym wodą czy kubeczkiem z wodą - sprawdza się super / celowo nie podaję proporcji soli jaką dodaję do wody - robię to smakując roztwór - w razie czego w trakcie kiszenia możemy go dosolić /
gdy warzywa będą już odpowiednio ukiszone wtedy przenosimy je w chłodne miejsce - tam proces kiszenia będzie powolniejszy ze względu na niższą temperaturę / lub do lodówki / 
są super zdrowe i smaczne  jako dodatek do wszelkich potraw jak i składnik zup a jeśli zostanie nam płyn z kiszonki możemy wrzucić tam następne warzywa i kisić dalej ;)
 kiszone boczniaki i kim chi
boczniaki są przepyszne ! grzyby piekę w piekarniku w całości, studzę, wkładam do słoja, dodaję czosnek nasiona kopru włoskiego, robię solankę z dodatkiem papryki gochugaru  - wspaniałaość !
 moje odkrycie : kiszona skiełkowana zielona soczewica

 kiszony szczypior
 kiszony podagrycznik

sobota, 11 kwietnia 2020

wiosenna sałatka z mniszka lekarskiego + kwiatamy miodunki plasmistej

 iście wiosenna sałatka ! z łąki i lasu prosto na talerz !
wystarczy nazbierać listków mniszka i kwiatków miodunki plasmistej
( mogą być inne kwiatki jak np fiołek wonny )
- do tego dodałam białą część pora pokrojoną w cienkie talarki
+ ziarna granatu opcjonalnie + orzechy pistacji opcjonalnie
+ całość skropić olejem lnianym tłoczonym na zimno + sól i czarny pieprz;
smacznego !
a ceramika od https://www.dekor-kafle.pl/





wtorek, 7 kwietnia 2020

wegańska zupa z ziarnopłonem wiosennym

 zieloniutka i szybka do wykonania wiosenna zupa krem z ziarnopłonem wiosennym;
ponieważ listki są jadalne przed zakwitnięciem rośliny w tym momencie można je zrywać tylko w zacienionych miejscach bo pozostałe już pięknie zakwitły
na zupę potrzebujesz:
- ok 1 L zimnej wody
dodajemy
- 2 ziemniaki
- 1 pokrojona cebulkę
- ok 5cm pora
- kawałek korzenia selera
- 10 orzechów nerkowca
- 2 łyżeczki kaszy jaglanej
- nać pietruszki i selera - opcjonalnie
- 4 łyżki mleka kokosowego
- ok 70 g zielonych listków ziarnopłonu
przyprawy : szczypta ziaren kolendry, kozieradki i kopru włoskiego, sól i pieprz do smaku
wykonanie:
wszystkie składniki oprócz listków gotujemy razem ok 20 min 
na koniec dodajemy listki i gotujemy 2 min
 blendujemy na krem i gotowe !
- cytryna lub ocet jabłkowy opcjonalnie
- prażone płatki migdałowe lub inne orzechy - dodajemy do talerza




niedziela, 5 kwietnia 2020

roślinny koktajl pokrzywowy

 wiosenna pokrzywa dostępna w dużych ilościach...
mój koktajl:
- garść umytych pokrzyw 
- płaska łyżeczka sproszkowanego białka konopnego
- pół banana, cytryny, kiwi
- kilka namoczonych wcześniej migdałów 
- szklanka mleka roślinnego
- kilka plasterków korzenia kurkumy ( może być sproszkowana pół łyżeczki )
miksujemy i na zdrowie !
białko konopne to regeneracja i żelazo;
użyłam białka konopnego z serii Purella Superfoods



piątek, 3 kwietnia 2020

ziarnopłon wiosenny - sushi

 jak pisałam w poprzednim poście jadalne listki ziarnopłonu wiosennego zbieramy wczesną wiosną
są przepyszne i polecam użyć je jako składnik sushi;
UWAGA gdy bylina zaczynia kwitnie listki nie są już jadalne;





czwartek, 2 kwietnia 2020

ziarnopłon wiosenny - sałatka

 Kochani ziarnopłon wiosenny jest przepyszną wczesnowiosenną byliną o dużej zawartości witaminy C, jej zielone listki tworzą piękne kobierce i dywany, często zajmują duże obszary leśne, lubią zacienione miejsca, tworzą rozległe plamy zielonego koloru; można ją spotkać  przy leśnych strumykach - taka lubię najbardziej jest krucha i soczysta, polecam Wam jej zbiór tym bardziej że UWAGA roślina ta nadaje się do spożycia wyłącznie przed kwitnieniem - na zdjęciu poniżej widać roślinę w momencie kwitnienia i wtedy już nie nadaje się do spożycia.
------------------------
jej listki są idealne jako składnik sałat i koktajli a nawet zup,
polecam Wam prostą sałatę listki ziarnopłonu z grejpfrutem i prażonymi migdałami
+ dressing: olej lniany+oliwa z oliwek+ odrobina syropu z agawy + odrobina soku z grejpfruta + pieprz syczuański + sól
-------------------------
ceramika od dekor-kafle.pl




poniedziałek, 2 grudnia 2019

roślinny koktajl z pieczoną dynią i listkami ogórecznika

to niesamowite mamy początek grudnia a w ogrodzie młode pędy ogórecznika rozsiane późnym latem mają się wspaniale, spójrzcie na zdjęcia ;)
najlepiej zjadać je na surowo w sałatkach ale są też wspaniałym składnikiem koktajli,
dzisiaj proponuję Wam taki składniki do zmiksowania na ok 2 porcje:
- garść liści ogórecznika ( zamiennie może być np  natka pietruszki )
- pół banana
- kawałek upieczonej dyni - użyłam piżmowej
- pół cytryny ( bez skórki )
- 1 mandarynka
- łyżeczka sproszkowanego korzenia maca 
MACA - nazywana peruwiańskim żeń-szeniem to roślina uprawiana głównie w Andach, sproszkowane korzenie mają słodki i korzenny smak, sprzyja poprawie witalności i wytrzymałości - poprawia ogólną kondycję organizmu bogata w minerały i witaminy np B2;
(w postaci wysuszonej zawiera około 60% węglowodanów, 9% błonnika i ponad 10% protein. białko proszku maca zawiera 20 aminokwasów, z których 7 jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu )






wtorek, 1 października 2019

carpaccio z borowika


 a grzyby rosną pod deszczu...
zbierając grzyby nie zapomnijcie o
najpyszniejszym na świecie carpaccio...
grzyby oczyszczamy i kroimy na cienkie plastry układamy na talerzu i skrapiamy dobrą oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny + sól i czarny pieprz !
możemy dodać posiekanej natki pietruszki, smacznego !