wtorek, 7 kwietnia 2020

wegańska zupa z ziarnopłonem wiosennym

 zieloniutka i szybka do wykonania wiosenna zupa krem z ziarnopłonem wiosennym;
ponieważ listki są jadalne przed zakwitnięciem rośliny w tym momencie można je zrywać tylko w zacienionych miejscach bo pozostałe już pięknie zakwitły
na zupę potrzebujesz:
- ok 1 L zimnej wody
dodajemy
- 2 ziemniaki
- 1 pokrojona cebulkę
- ok 5cm pora
- kawałek korzenia selera
- 10 orzechów nerkowca
- 2 łyżeczki kaszy jaglanej
- nać pietruszki i selera - opcjonalnie
- 4 łyżki mleka kokosowego
- ok 70 g zielonych listków ziarnopłonu
przyprawy : szczypta ziaren kolendry, kozieradki i kopru włoskiego, sól i pieprz do smaku
wykonanie:
wszystkie składniki oprócz listków gotujemy razem ok 20 min 
na koniec dodajemy listki i gotujemy 2 min
 blendujemy na krem i gotowe !
- cytryna lub ocet jabłkowy opcjonalnie
- prażone płatki migdałowe lub inne orzechy - dodajemy do talerza