wtorek, 14 kwietnia 2020

dziki szczypiorek macerowany w oliwie / kiszony szczypiorek

z wiadomych względów nie wypuszczam się na spacery w głęboki las, ale spaceruję po polach i małych zagajnikach czy też pięknych wąwozach z bystro płynącym strumykiem i właśnie w jednym z takich miejsc znalazłam co?! otóż: łany szczypiorkowe , niesamowite to wrażenie... ponieważ w tym miejscu są tylko drzewa liściaste, pośród suchych liści wystają zielone kępy szczypiorkowe, całe dywany !
szczypiorek macerowany
aromatyczny, pachnący a jednocześnie delikatny, aby go dłużej zatrzymać "przy sobie"
po-szatkowałam go drobno, dodałam sól i oliwę + olej lniany / sprawdza się jako dodatek do potraw i jest zawsze pod ręką !
szczypiorek kiszony
a duży pęczek szczypiorku zakisiłam i to jest super sprawa ! ;)
dodałam czosnek i zalałam wodą z dodatkiem soli - polecam !
szczypiorek
Czosnek szczypiorek, nazywany w skrócie szczypiorkiem – gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. W stanie dzikim jest szeroko rozprzestrzeniony na kuli ziemskiej. Występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Jest też powszechnie uprawiany w wielu krajach świata. Wikipedia





szczypiorek kiszony