poniedziałek, 13 kwietnia 2020

szybkie domowe kiszonki - podagrycznik, szczypior, boczniaki...

 Chciałabym Wam polecić i zalecić przygotowywanie sobie domowych kiszonek nie zawsze w ogromnych ilościach, ot po prostu: mały słoiczek marchewki czy białej rzodkwi czy boczniaki czy z mieszanych warzyw - wtedy gdy widzimy że warzywa leżą i prawdopodobnie ich nie użyjemy możemy włożyć je do słoika i zalać solanką - czyli wodą z solą , dodać ząbek czosnku, plaster korzenia imbiru czy kurkumy ( lub to i to ) - nasiona kopru - nasiona kopru włoskiego czyli fenkuł-a;
ale równie dobrze wystarczy sama "solanka"
zostawiamy taki słoik w kuchni w ciepłym miejscu na 3-5-7 dni w zależności od struktury warzyw jedne kiszą się szybciej drugie dłużej,  w moim doświadczeniu wiem iż ważnym jest "dociśnięcie" warzyw tak aby to co kisimy nie wypływało nad poziom wody - dlatego często wkładam plaster jabłka i wtedy obciążam całość słoiczkiem wypełnionym wodą czy kubeczkiem z wodą - sprawdza się super / celowo nie podaję proporcji soli jaką dodaję do wody - robię to smakując roztwór - w razie czego w trakcie kiszenia możemy go dosolić /
gdy warzywa będą już odpowiednio ukiszone wtedy przenosimy je w chłodne miejsce - tam proces kiszenia będzie powolniejszy ze względu na niższą temperaturę / lub do lodówki / 
są super zdrowe i smaczne  jako dodatek do wszelkich potraw jak i składnik zup a jeśli zostanie nam płyn z kiszonki możemy wrzucić tam następne warzywa i kisić dalej ;)
 kiszone boczniaki i kim chi
boczniaki są przepyszne ! grzyby piekę w piekarniku w całości, studzę, wkładam do słoja, dodaję czosnek nasiona kopru włoskiego, robię solankę z dodatkiem papryki gochugaru  - wspaniałaość !
 moje odkrycie : kiszona skiełkowana zielona soczewica

 kiszony szczypior
 kiszony podagrycznik