poniedziałek, 22 lutego 2016

pikantna kiszonka z kapusty pekińskiej

 mój przebój ! pikantna kiszonka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku, pora i chili + sól
super proste wykonanie, wystarczy poszatkować liście kapusty - użyłam 2 średniej wielkości główki - do tego 2,3 ząbki czosnku, kawałek drobno pokrojonego pora ok 2-3cm, dodać chili suszone lub świeże, całość posolić i "ubić" tłuczkiem aż kapusta puści soki, obciążyć i odstawić w na 2-3 dni w temperaturze pokojowej na 2-3 dni, w między czasie możemy sprawdzać stan ukiszenia i ewentualnie dosolić, po ukiszeniu kiszonkę przechowujemy w lodówce ;)
pyszna do kanapek, surówek, zup...
 poniżej smażone buraczki z zakwasu z dodatkiem kiszonej kapusty z rukolą
 poniżej pikantna zupa kokosowa z makaronem soba dodatkiem kapusty




wtorek, 16 lutego 2016

kiszony barszcz z buraków

 1kg buraków obieramy i kroimy w talarki
kilka ząbków czosnku
2-3 liście laurowe, kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
1,5 L przegotowanej ostudzonej wody
łyżeczka soli
ewentualnie kawałek razowego chleba
buraczki zalewamy wodą  dodajemy pozostałe składniki odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni po ukiszeniu przecedzony barszcz przelewamy do słoików i przechowujemy w lodówce;
ps przed kiszeniem polecam wyparzyć słoik lub kamionkowy garnek aby zapobiec pleśni / smakujemy w trakcie kiszenia czy barszcz jest odpowiednio słony

czwartek, 11 lutego 2016

rozgrzewająca zupa z kiszoną kapustą pekińską...

 rozgrzewająca pikantna zupa mix "polsko-azjatycka" ;) z dodatkiem mojego eksperymentu czyli kiszonej kapusty pekińskiej z dodatkiem suszonych płatków chili i świeżego czosnku oraz opieniek
potrzebujemy:
szalotka lub średnia cebulka, 2 ząbki czosnku, 1 cm korzenia świeżego imbiru, suszona czuszka chili- te składniki rozcieramy w moździerzu / kawałek pora, kawałek marchewki, opieńki u mnie rozmrożone ( lub inne grzyby np. mun, boczniaki ), rozdrobione pomidory - użyłam pomidorów ze słoika mojej produkcji, pół puszki mleka kokosowego, kiszona kapusta pekińska lub zwykła kapusta kiszona lub kim chi, szczypiorek, sól, olej rzepakowy, olej sezamowy; dodatkowo możemy dodać do zupy makaron sojowy czy ryżowy
wykonanie:
do rozgrzanego garnka lub woka z odrobiną oleju wrzucamy pastę którą roztarliśmy w moździerzu, 2-3 minuty mieszamy, dodajemy marchew i pora podlewamy wrząca wodą dodajemy pomidory, mleko, grzyby, kapustę kiszoną i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 3 minutki, podjemy z ulubionym makaronem lub bez + szczypiorek+olej sezamowy
ucieramy: szalotka+czosnek+imbir+chili świeże lub suszone

Juzio i Gucio







poniedziałek, 8 lutego 2016

bezglutenowe jaglane muffiny czekoladowe

 pyszne muffiny bezglutenowe z kaszy jaglanej;
na 6 kokilek o średnicy 7,5 cm
potrzebujemy:
3/4 szklanki kaszy jaglanej gotujemy w dwukrotności wody - studzimy;
pół puszki mleka kokosowego;
garść daktyli zalewamy wrzątkiem i odstawiamy;
karob 4-5 łyżek możemy użyć ciemnego kakao ;
płatki jaglane 2-3 łyżki;
orzechy wg uznania;
płatki migdałowe / skórka pomarańczowa;
wykonanie:
mleko kokosowe, daktyle i karob mieszamy i podgrzewamy /do wrzenia/ w rondelku następnie łączymy z ugotowaną kaszą mieszamy i blendujemy na gładką budyniową masę / próbujemy czy jest wystarczająca słodka / dosypujemy płatki jaglane i delikatnie mieszamy / dodajemy orzechy / i nakładamy do kokilek, wierzch posypujemy płatkami migdałów lub skórką pomarańczową i pieczemy ok 20-30min w temp. 180 st







piątek, 5 lutego 2016

sałatka porowa z ogórkiem kiszonym i papryką


 jedna z moich ulubionych zimowych sałatek;
mam wrażenie że pory zimą są słodsze i łagodniejsze w smaku i aromacie  ;)
 jest super łatwa najlepiej zrobić ją dzień wcześniej i odstawić na noc do lodówki lub w chłodniejsze miejsce;
potrzebujemy:
jeden por, czerwoną paprykę, ogórki kiszone - kilka, oliwa + czarny pieprz + sól do smaku
wykonanie:
warzywa kroimy w podobnej wielkości części dodajemy oliwę i przyprawiamy, gotowe !
ps. zamiast kiszonych ogórków możemy dodać kapary czy oliwki / możecie też dodać majonez czy jogurt

 jako dodatek do kanapek.. tutaj z hummusem



środa, 3 lutego 2016

sałatka z fenkuła i ciecierzycy

 koper włoski = fenkuł + ugotowana ciecierzyca lub z puszki + szalotka + duży ząbek czosnku + kilka pomidorków cherry + płatki chili + tymianek + sól + szczypta cukru trzcinowego + oliwa
średniej wielkości fenkuł kroimy w plastry grubości 2-3mm ( odcinamy twarde łodygi - dodaję je do zup )
na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojony koper, szalotkę, czosnek - często mieszamy - doprawiamy przyprawami na koniec dodajemy pomidorki podajemy z ciecierzycą + sok z cytryny wg uznania;




czwartek, 28 stycznia 2016

szybka ciabatta

 nie mam doświadczenia w pieczeniu chleba, bułek czy ciast drożdżowych...
to moje pierwsze boje w wypiekach przy użyciu drożdży, przepis pochodzi z książki "Chleb domowa piekarnia" autorstwa Piotra Kucharskiego, jeśli ktoś myśli że to za trudne do wykonania mogę powiedzieć że może być w dużym błędzie... bo to super zabawa a efekty wspaniałe ;)
potrzebujesz:
400ml wody
10g świeżych drożdży
500g mąki pszennej typ 750
15g soli (1, 1/2 łyżeczki )
20ml oliwy
fajnie jeśli masz stolnicę, sitko do mąki i papier do pieczenia
wykonanie:
zaczyn: w misce wymieszać drożdże ze 100ml wody + 100g mąki po wymieszaniu aż składniki się połączą miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30-60 minut;
po tym czasie dodać resztę składników ( czyli 300ml wody+400g mąki+sól+oliwa) wyrabiać około 5-6minut pod koniec dodajemy oliwę, miskę znowu przykrywamy folią i odstawiamy na 2-3 godziny do pierwszego wyrastania - czas może być dłuższy; w połowie czasu wyrastania możemy ciasto przemieszać zwilżoną dłonią - zabieg ten sprawi że ciasto będzie puszyste;
po tym czasie kawałek papieru do pieczenia posypujemy równomiernie mąką za pomocą sita inaczej ciasto przyklei się - wlewamy na  nią połowę porcji ciasta, łapiemy za rogi papieru i formujemy ciasto, pod koniec dodając dodatki / oliwki, zioła czy suszone pomidory z zalewy / z drugą częścią ciasta robimy to samo, ciabatty układamy na blasze przykrywamy folią i odstawiamy na około 1 godzinę do garowania;
piekarnik rozgrzać do 250st. wstawić ciasto i piec ok 20-25 minut.






 Gucio
 ps. miałam dużą przerwę w "postowaniu" spowodowaną ogromną stratą... za co ogromnie przepraszam, ściskam Was serdecznie ewa

czwartek, 12 listopada 2015

pieczone jabłka nadziewane popingiem z amarantusa...

 proste i szybkie ok 30 minut pieczenia
proporcje na 2 jabłka czyli 4 połówki:
do miseczki wsypujemy: 6 łyżeczek poppingu z amarantusa, łyżeczkę rodzynek, 2 łyżeczki prażonych pestek słonecznika, 3 drobne pokrojone suszone daktyle, szczyptę cynamonu, 4 łyżeczki melasy z karobu  /może być inny rodzaj melasy lub miód/ - składniki mieszamy i nakładamy do wydrążonych w jabłkach dołkach, zapiekamy ok 30 minut w te 180 st.
ps. możecie dodać zamiennie orzechy czy migdały również będzie pysznie ;)