poniedziałek, 22 lutego 2016

pikantna kiszonka z kapusty pekińskiej

 mój przebój ! pikantna kiszonka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku, pora i chili + sól
super proste wykonanie, wystarczy poszatkować liście kapusty - użyłam 2 średniej wielkości główki - do tego 2,3 ząbki czosnku, kawałek drobno pokrojonego pora ok 2-3cm, dodać chili suszone lub świeże, całość posolić i "ubić" tłuczkiem aż kapusta puści soki, obciążyć i odstawić w na 2-3 dni w temperaturze pokojowej na 2-3 dni, w między czasie możemy sprawdzać stan ukiszenia i ewentualnie dosolić, po ukiszeniu kiszonkę przechowujemy w lodówce ;)
pyszna do kanapek, surówek, zup...
 poniżej smażone buraczki z zakwasu z dodatkiem kiszonej kapusty z rukolą
 poniżej pikantna zupa kokosowa z makaronem soba dodatkiem kapusty