piątek, 26 lutego 2016

sałatka jarmużowa z marynowanym tofu i chipsami z pasternaku

pyszna sałatka z jarmużu + marynowane tofu + czipsy z pasternaku - przepis we wcześniejszym poście;
podana na ciepło lub zimno jako przystawka czy danie główne polecam ;)
potrzebujemy:
na ok 2 osoby, 250g jarmużu
2-3 ząbki czosnku,
przygotowane wcześniej czipsy z pasternaku,
opakowanie tofu naturalnego 180g + marynata: czosnek, marynowany zielony pieprz ( niekoniecznie ) oliwa, olej sezamowy, olej lniany, olej z pestek dyni, sos sojowy, chili,czarny pieprz, szczypiorek, cytryna
przygotowanie:
ok 250g jarmużu płuczemy w wodzie i wycinamy zgrubiałe łodygi, wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i blanszujemy ok 5 minut, odcedzamy i odciskamy na sicie; do patelni wlewamy olej i na rozgrzaną dodajemy jarmuż i smażymy ok 8-10min aż zmięknie a woda odparuje / w trakcie dodajemy czosnek posiekany w płatki /
tofu w marynacie: tofu kroimy w małą kostkę i dodajemy oleje, sos sojowy i posiekane przyprawy, mieszamy w misce a potem przekładamy do słoika i lekko uciskamy - taką marynatę przechowujemy w lodówce;
podsmażony jarmuż wykładamy na talerz, dodajemy tofu i skrapiamy mieszanką oliw z marynaty na wierzchu układamy czipsy z pasternaku;
smacznego !