poniedziałek, 8 lutego 2016

bezglutenowe jaglane muffiny czekoladowe

 pyszne muffiny bezglutenowe z kaszy jaglanej;
na 6 kokilek o średnicy 7,5 cm
potrzebujemy:
3/4 szklanki kaszy jaglanej gotujemy w dwukrotności wody - studzimy;
pół puszki mleka kokosowego;
garść daktyli zalewamy wrzątkiem i odstawiamy;
karob 4-5 łyżek możemy użyć ciemnego kakao ;
płatki jaglane 2-3 łyżki;
orzechy wg uznania;
płatki migdałowe / skórka pomarańczowa;
wykonanie:
mleko kokosowe, daktyle i karob mieszamy i podgrzewamy /do wrzenia/ w rondelku następnie łączymy z ugotowaną kaszą mieszamy i blendujemy na gładką budyniową masę / próbujemy czy jest wystarczająca słodka / dosypujemy płatki jaglane i delikatnie mieszamy / dodajemy orzechy / i nakładamy do kokilek, wierzch posypujemy płatkami migdałów lub skórką pomarańczową i pieczemy ok 20-30min w temp. 180 st