piątek, 14 czerwca 2013

szybka zupa z komosy czyli lebiodki

lebiodka czyli komosa biała czyli oregano ;)
zupa na szybko z lebiodką, do gotującej sie wody wrzucamy szczyptę kurkumy a następnie filiżankę kaszy gryczanej i pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchew seler, pietruszkę; dodajemy małą cebulkę, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę ostrą i słodką, gotujemy 15 min, następnie dodajemy listki lebiodki, natkę pietruszki, koperek i kilka gałązek hyzopu, przyprawiamy pieprzem i solą, gotujemy 2-3min i zupa gotowa! ps przed zjedzeniem do zupy dodajemy odrobinę oleju lnianego lub oliwy
komosę możemy przygotowywać podobnie jak szpinak, jej listki posiadają dużo białka, węglowodanów, witaminy C i A.( starsze liście i nasiona są trujące ale łatwo pozbyć się owych składników - przed spożyciem listki należy obgotowac a wodę wylać ) z nasion produkowana jest kasza i mąka;