sobota, 29 czerwca 2013

trufle bakaliowe




Gucio marzy...







trufle są bardzo łatwe w wykonaniu oraz bardzo energetyczne i zdrowe,
potrzebujemy  różnych bakali ( ok. 100g z każdego rodzaju ) jak widać na zdjęciu użyłam wędzonych śliwek, suszonej moreli, żurawiny, orzechów laskowych, pestek dyni i słonecznika; bakalie płuczemy w ciepłej wodzie - oczyszczamy z kurzu i nieczystości, osuszamy na sicie, pestki i orzechy rozdrabiamy blenderem ( wedle uznania można drobniej lub grubiej ) morele siekamy, wszystkie bakalie łączymy dodajemy sok z połowy cytryny i pół szklanki słodu ( miodu lub melasy ) i jeszcze raz rozdrabniamy można wszystko zmiksować na gładką masę lub zostawić grubsze cząstki, następnie formujemy kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych lub sezamie lub płatkach migdałowych ;) do wyboru; trufle przechowujemy w lodówce zamknięte w pudełku - długo zachowują trwałość.





















fioletowe pole