czwartek, 11 lutego 2016

rozgrzewająca zupa z kiszoną kapustą pekińską...

 rozgrzewająca pikantna zupa mix "polsko-azjatycka" ;) z dodatkiem mojego eksperymentu czyli kiszonej kapusty pekińskiej z dodatkiem suszonych płatków chili i świeżego czosnku oraz opieniek
potrzebujemy:
szalotka lub średnia cebulka, 2 ząbki czosnku, 1 cm korzenia świeżego imbiru, suszona czuszka chili- te składniki rozcieramy w moździerzu / kawałek pora, kawałek marchewki, opieńki u mnie rozmrożone ( lub inne grzyby np. mun, boczniaki ), rozdrobione pomidory - użyłam pomidorów ze słoika mojej produkcji, pół puszki mleka kokosowego, kiszona kapusta pekińska lub zwykła kapusta kiszona lub kim chi, szczypiorek, sól, olej rzepakowy, olej sezamowy; dodatkowo możemy dodać do zupy makaron sojowy czy ryżowy
wykonanie:
do rozgrzanego garnka lub woka z odrobiną oleju wrzucamy pastę którą roztarliśmy w moździerzu, 2-3 minuty mieszamy, dodajemy marchew i pora podlewamy wrząca wodą dodajemy pomidory, mleko, grzyby, kapustę kiszoną i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 3 minutki, podjemy z ulubionym makaronem lub bez + szczypiorek+olej sezamowy
ucieramy: szalotka+czosnek+imbir+chili świeże lub suszone

Juzio i Gucio