pyszne kruche kokosowe sezamki z rozmarynem, płatkami kwiatu nagietka i jagodami goji ;)
składniki: sezam uprażony na suchej patelni - 200g, garść jaogód goji, łyżeczka czarnego sezamu, 2 łyżki wiórek kokosowych, łyżka suszonych płatków kwiatu nagietka, listki świeżego rozmarynu - opcjonalnie, 1 szklanka cukru trzcinowego, szczypta soli, ok 4 łyżki oleju kokosowego...
wykonanie: cukier wsypujemy do rozgrzanego rondla dodajemy 2 łyżki wody lekko mieszamy i czekamy aż zacznie się karmelizować - musimy sprawdzić czy cukier dobrze się rozpuścił wtedy dodajemy tłuszcz kokosowy... następnie wsypujemy suche składniki i szybko mieszamy, na przygotowaną wcześniej blachę wyłożona papierem do pieczenia wylewamy masę przykrywamy drugą warstwą papieru i za pomoca wałka rozprowadzamy tak aby powstał "placek" o grubości ok 1cm, po ostygnięciu kroimy na mniejsze kawałki lub łamiemy ;)
ps
pierwsze próba mi nie wyszła ponieważ cukier trzcinowy nie był dobrze rozpuszczony a mi się śpieszyło żeby już już... ;) miałam cukier gruboziarnisty więc potrzeba dłuższej chwilki aby dobrze sie rozpuścił, aha kiedy cukier bulgoce z wodą nie należy zbyt często mieszać; ( zamisat tłuszczu kokosowego można użyc ok. 40g margaryny roślinnej )