uwielbiam kimchi bardzo długo szykowałam się do tego aby je samodzielnie przygotować...
jakiś czas temu miałam okazję jadać wyśmienite kimchi przygotowywane przez Koreankę... ( dodam że poczatkowo mi nie smakowało ale potem? ehh pycha ! ) jak temu dorównać ? ;)
przeczytałam wiele różnych receptur na przygotowanie kimchi w końcu wybrałam coś "pomiędzy"
przepis podaje na 1 średnią kapustę pekińską:
kroimy kapustę na cztery części i odkrajamy głąb aby liście były luźne układamy w emaliowanym lub glinianym garze i zalewamy wodą z solą, ok 4 łyżki soli morskiej na litr może być i więcej + 1 łyżka cukru, lekko kapustę uciskamy i "mieszamy" aby woda z solą wszędzie dotarła, przyciskamy talerzem i zostawiamy na 24 h w temperaturze pokojowej, po tym czasie zlewamy zalewę a liście kilkakrotnie płuczemy w zimnej wodzie;
przygotowujemy sos: 3 łyżki sosu rybnego, 3-4 łyżeczki chili w proszku ( możemy tez użyć płatków chili ), 3 ząbki czosnku - starkowane, 1 łyżka startego korzenia imbiru, 2-3 dymki lub szczypior - posiekane, 1 starkowane na pure jabłko i cebula, 2 łyżki wody, 2 łyżki wody z kiszonych ogórków - niekoniecznie, ( możemy również dodac kawałek pora lub białej rzodkwi - to zależy jakie smaki wolimy ), wszystko razem łączymy i nacieramy dokładnie wszystkie liście kapusty, wszystko dobrze ubijamy dociskamy talerzykiem i odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki, po ok tygodniu możemy się nią zajadać ;) moja została zjedzona po 5 dniach... polecam do ryżu i jako dodatek do kanapek... i innych dań ! ;D
a następne 2 główki kapusty leżą już w solance;
a następne 2 główki kapusty leżą już w solance;
ps. do kimchi powinno się używać koreańskiej papryki chili gochugaru....
ps. jeśli mamy możliwość na czas fermentowania garnek z kimchi zakopuje się w ziemi...
ps. jako podstawę sosu używa się również kleiku ryżowego, czyli mąka ryżowa wsypana na wrzącą wodę i podgotowana, po ostudzeniu dodaje się pozostałe przyprawy i dodaje do kapusty;
ps. tak, użyłam sosu rybnego... trudno, ale w następnych wersjach używam już sosu sojowego i świetnie się sprawdza ;)
ps. tak, użyłam sosu rybnego... trudno, ale w następnych wersjach używam już sosu sojowego i świetnie się sprawdza ;)
więcej o kimchi z artykułu: "kuchnia koreańska: kimchi"
Kimchi powstało w Korei w około VII wieku. Wiele lat temu Kimchi było traktowane jedynie jako solone warzywa. W XII wieku dodano do niego różne przyprawy korzenne i dzięki temu popularność tej potrawy zaczęła wzrastać. Dopiero w XVIII wieku ostra papryka w końcu stała się jednym z głównych składników do robienia Kimchi.
Pochodzenie nazwy Kimchi
Podejrzewa się, że nazwa Kimchi pochodzi od słowa Shimchae (solenie warzyw), które przeszło przez zmiany fonetyczne: Shimchae – Dimchae – Kimchae – Kimchi.
Powody, dlaczego Kimchi zostało opracowane właśnie w Korei
Na całym świecie istnieje niewiele sfermentowanych potraw z warzyw. Niektóre z możliwych przyczyn, dlaczego Kimchi powstało z sfermentowanych warzyw, w szczególności w Korei, są następujące:
1. Warzywa były bardzo popularne wśród ludności Korei sprzed kilku wieków, których głównym przemysłem było rolnictwo.
2. Koreańczycy mieli niezwykłą technologię solenia ryb, które było często używane jako przyprawa.
3. Kapusta (Brassica) będąca głównym składnikiem do robienia Kimchi, a była ona w Korei powszechnie uprawiana.
1. Warzywa były bardzo popularne wśród ludności Korei sprzed kilku wieków, których głównym przemysłem było rolnictwo.
2. Koreańczycy mieli niezwykłą technologię solenia ryb, które było często używane jako przyprawa.
3. Kapusta (Brassica) będąca głównym składnikiem do robienia Kimchi, a była ona w Korei powszechnie uprawiana.
Współczesne Kimchi
Kimchi zostało naukowo udowodnione przez America Health Magazine (www.health.com ), że jest wysoko odżywcze. Magazyn ten pisze, ze Kimchi jest jednym z najzdrowszych pokarmów na świecie. Zawiera ono bowiem witaminy A, B, C, ale jego największą zaletą jest to, iż Kimchi posiada swoje “zdrowe” bakterie, które nazywane są bakteriami kwasu mlekowego. Znajdują się one w fermentowanych produktach spożywczych, takich jak Kimchi czy jogurt. Te dobre bakterie pomagają w trawieniu, a także według ostatnich badań, pomagają zatrzymać, a nawet zapobiec infekcji drożdży. Istnieje jeszcze jedna zaleta. Niektóre badania wskazują, że fermentowana kapusta zawiera związki, które mogą zapobiec rozwojowi raka.
Kimchi często jest zalecane jako cenne źródło żywności, zarówno w Korei jak i za granicą. W ostatnich latach wzrósł eksport Kimchi. Koreańscy imigrańci po raz pierwszy wprowadzili Kimchi do Chin, Rosji, na Hawaje i do Japonii i do dziś jedzą Kimchi jako przystawkę. Kimchi zyskało popularność wśród obcokrajowców. W związku z powyższym, Kimchi można znaleźć wszędzie tam, gdzie Koreańczycy żyją.
Szczególnie w Ameryce i Japonii, gdzie żyje stosunkowo wielu Koreańczyków, pakowane Kimchi jest łatwo dostępne. W przeszłości, produkcja i konsumpcja Kimchi ograniczała się jedynie do koreańskiego społeczeństwa, jednak w ostatnich latach stało się powszechnie znaną potrawą.
Przetłumaczono ze strony internetowej: http://www.emagasia.com/korean-cuisine-kimchi