środa, 12 lutego 2014

zupa jaglana z kiszonymi jablkami i kimchi



 proponuje Wam pyszną zupę z kiszonymi jabłkami ( kiszone identycznie jak ogórki kiszone ) na wywarze warzynym z kaszą jaglaną, mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny ;)
na około 2 litry wrzącej wody wrzucamy wypażoną wczesniej na suchej patelni kaszę jaglana - ok 1 filżanka doprowadzamy do wrzenia, dodajemy listek laurowy i 3 listki limonki, 2 ziela angielskie, dodajemy warzywa: marchewke, kawałek korzenia selera i pietruszki, kawałek pora, cebulę, dodajemy rozmaryn, roztarte nasiona kuminu - szczypta, i pół łyżeczki kurkumy; jabłka ścieramy na tarce, kiszony czosnek również; po 10 min dodajemy pół puszki mleka kokosowego i starte jabłka gotujemy 10 min, na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kimchi i sok z cytryny, posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki;
ps. kimchi możemy dodać bezpośrednio do talerza, jeśli nie mamy kimchi polecam doprawić chili;
ps. jeśli zupa będzie za gęsta dodajcie przegotowanej wody;
smacznego ! ;D