czwartek, 23 stycznia 2014

dziki ryż z brukselką...

 

mróz...  proponuję sycące a jednocześnie lekkie danie...
dziki ryż o pięknym kolorze gotujemy w proporcji ( 1 część ryżu na 2 części wody ) musimy uważać aby go nie rozgotować, próbujemy w trakcie gotowania a ewentualny nadmiar wody odlewamy - lub ryż osączamy na sicie;
użyłam: 1 filiżankę ryżu, 25dag brukselki, 2 pieczone lub ugotowane buraczki, 1 ugotowana marchewka, 1 jabłko, mały ząbek czosnku, natka pietruszki, 2 łyżki octu jabłkowego, kilka kropel oleju sezamowego, sok z połówki cytryny,1 łyżka oliwy;
brukselkę wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5min, następnie lekko studzimy i podsmażamy w rozgrzanym rondlu z oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, chili, słodką papryką, ziołami;
buraczki, marchewkę, jabłko kroimy w kostkę; ryż i warzywa mieszamy i danie gotowe !
:)