piątek, 10 stycznia 2014

macerowane pieczarki

tak przygotowane pieczarki są przepyszne, idealne do kanapek lub jako dodatek do  dań głównych;
do macerowania użyłam:
8 sztuk średnich pieczarek, 1 jabłko, 1 ogórek kiszony ( mogą tez być oliwki, kapary ), 1 czerwona cebulę, 1-2 ząbki czosnku, natka pietruszki wg uznania - wszystkie skladniki drobno szatkujemy, dodajemy odrobinę soku z cytryny - dodajemy również 1-2 plastereki cytryny, 4 łyżki octu balsamicznego, 2-3 łyżki oliwy ( lub innego oleju tłoczonego na zimno ), 1 łyżka oleju z pestek dyni, kilka kropel oleju sezamowego, sól+pieprz utarty w moździeżu, 3 listki limonki - niekoniecznie; wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10min, na wierzchu kładziemy plastry cytryny i świeże zioła je śli mamy- użyłam rozmarynu, następnie dociskamy talerzykiem i wstawiamy na całą noc do lodówki - najlepiej... może być krócej ;)
ps możemy stworzyć własne proporcje i kompozycje np dodać więcej jabłek lub cebuli... lub suszone pomidory i chili...