na ok 25 sztuk małych ciasteczek potrzebujemy:
ok 200g margaryny roślinnej lub tłuszczu kokosowego ( dodałam ok 4-5 łyżek )
1 szk. mąki razowej lub "mieszanej" polecam amarantusową i gryczaną - pół na pół
1 szk płatków owsianych błyskawicznych
150g czyli ok 3/4szk cukru trzcinowego
bakalie: garść mogą być rodzynki, żurawina, jagody goji, posiekane migdały, sezam... ( nie za dużo )
1/2 łyżeczki proszuku do pieczenia lub sody
kilka łyżek wody lub mleka roślinnego
wszystkie składniki mieszamy dodajemy tłuszcz, wodę/mleko i zagniatamy, formujemy wałek i wstawiamy do lodówki na ok 15-30 min, piekarnik nagrzewamy do tem 180 st., ciasto rozwałkowujemy na grubośc ok 1cm i wykrawamy ciasteczka układamy na papierze i pieczemy ok 15min aż lekko się zrumienią, pyszne ! ;)
Lara i Gibon prawie jak Bonnie and Clyde ;)