czwartek, 16 stycznia 2014

jarmużowe spring rollsy

 
bardzo lubię jarmuż stąd pomysł aby nafaszerować nim spring rollsy ;) wyszła pyszna przekąska...

 listki jarmużu płuczemy w wodzie i odcinamy twarde łodygi ok 250g, 2 marchewki ścisnamy na wstążki za pomocą obieraczki do warzyw, jarmuż szatkujemy i dusimy na oliwie podlewając lekko wodą - często mieszając pod koniec dodajemy ząbek czosnku i solimy, marchewki dusimy na oliwie przyprawiamy chili, ziołami, solą...



farsz: duszony jarmuż z czosnkiem, duszona marchewka, tofu, makaron sojowy;
 płat papieru ryżowego wkładamy na chwilkę do ciepłej wody, wyjmujemy i na środku układamy farsz zawijamy na wzór naszych polskich gołąbków i odkładamy;  w rondlu/patelni rozgrzewamy olej ( smażymy na głebokim oleju ) musi być bardzo rozgrzany, smażymy z obu stron do zrumienienia - musimy uważać papier jest bardzo delikatny i pęka - nic nie szkodzi  ;)
ps do farszu dodałam pół opakowania makaronu sojowego możecie dodać całe wtdy farszu będzie więcej;
 sos : kawałeczki świeżego mango, sos sojowy, sos teriyaki, olej sezamowy, olej lniany, ocet balsamiczny, chili, ząbek czosnku - proporcje wg uznania