niedziela, 12 stycznia 2014

wegański sernik z mango galaretką



 ni-to zima, jesień, wiosna...

 składniki na sernik / mała forma 18cm
spód: 200g daktyli, masa z daktyli - daktyle podlewamy wodą i gotujemy aż daktyle zmiękną a woda odparuje, studzimy i mieszamy z rozdrobionymi orzechami ok 100g, możemy dodać łyżkę płatków owsianych;
masa: 200g orzechów nerkowca ( moczonych w wodzie całą noc ), 1 łyżka oleju lnianego, 1 łyżka słodu ( syrop z agawy lub cukier puder trzcinowy ), sok z polowy cytryny, opcjonalnie woda lub mleko roślinne - dodajemy podczas miksowania aby masa nie była zbyt ścisła;
galaretka: owoc mango, w garneczku gotujemy kawałeczki mango w niewielkiej ilości wody - dodajemy 1 płaska łyżeczkę roślinnej żelatyny agar, zagotowujemy i  odstawiamy do ostygnięcia;
nakładamy kolejno: pierwsza dolna warstwa to daktyle z orzechami, następnie krem z nerkowców a na końcu galaretka.
ps. zamiast galaretki sernik możemy udekorować  świeżymi owocami ;)



 do posypania ścieram kawałek gorzkiej czekolady...
 galaretka tężeje a my w międzyczasie pijemy małą kawkę ;)