poniedziałek, 6 stycznia 2014

wegańskie wytrawne ciasteczka z melasą

 ciasteczka idealne do kawy ;) smakują pyszne również z ulubioną konfiturą lub dżemem...
 ciasteczka możemy upiec jako małe ciasteczka formując małe kulki które układamy na papierze lub jako jedno duże ciastko które po upieczeniu potniemy;
receptura na nie jest modyfikacją przepisu który gdzieś kiedyś przeczytałam...
1/. parzymy 1 szklankę kawy zbożowej lub orkiszowej
2./ składniki suche wsypujemy do misy: 2 szklanki płatków owsianych zwykłych; 1 szklanka mąki ( najlepiej mieszanka różnych mąk ); bakalie: orzechy, rodzynki, mak, jagody goji, sezam; kilka łyżek melasy trzcinowej lub buraczanej; kilka łyżeczek ulubionego dżemu - ja dodałam galaretkę z pigwy którą dostałam od Uli i Jorga ;), kilka łyżek oleju tłoczonegoo na zimno lub tłuszczu kokosowego;
3./ wszystkie suche składniki mieszamy dolewając kawę, melasę, dżem, olej
4/. zostawiamy na na 10 min aby składniki przeszły, mieszamy ponownie i wykładamy na papier do pieczenia;
5/. pieczemy ok 30 min w tem 180 st.,


 poniżej poping z amrantusa


 w 1 szklance mieszanka mąk: zwykłej pszennej, amarantusowej, ryżowej i z pestek dyni