czwartek, 26 marca 2015

wegańskie kotlety jaglane z pokrzywą...

 młoda pyszna wiosenna parząca pokrzywa ;) wraz z nią powstała nowa wersja kotlecików jaglanych....
potrzebujemy:
ugotować kaszę jaglaną w proporcjach 1 część kaszy na 3 części wody / użyłam pół szklanki kaszy / z 1.4 łyżeczki kurkumy - kasza będzie miała piękny żółty kolor;
3 garście świeżych pokrzyw;
6-7 pieczarek / tarkujemy /, kawałek czerwonej papryki, 2 ząbki czosnku, szczypiorek opcjonalnie, 2 łyżki mąki kukurydzianej, przyprawy: tymianek, lubczyk, słodka papryka, ostra papryka, czarny pieprz, sól, czarnuszka; płatki jaglane + popping z amarantusa do panierki
wykonanie:
pokrzywę płuczemy w wodzie i przelewamy wrzącą wodą - sparzone siekamy; ugotowaną lekko  ostudzoną  kasze miksujemy z  podsmażonymi pieczarkami z papryką i czosnkiem / używam oleju rzepakowego, smażymy ok 10 minut /;następnie dodajemy makę kukurydzianą i szczypiorek, dokładnie mieszamy formujemy kotleciki obtaczamy w panierce i smażymy aż się ładnie zrumienią, gotowe !
pyszne na ciepło i zimno, super smakują z chrzanem lub ulubionym sosem ;)
ps .1.
do panierki zamiennie możemy użyć bułki tartej, mąki kukurydzianej, sezam, otręby lub w ogóle nie "panierkować";
ps .2.
zamiast pieczarek możecie użyć cukinii czy marchewki - tarkowanej
ps .3.
jeśli nie macie blendera ugotowaną kaszę możecie potłuc tłuczkiem tak aby ziarenka popękały - wtedy masa będzie kleista






sparzoną pokrzywę szatkujemy / pieczarki tarkujemy




do panierowania: płatki jaglane + popponig z amrantusa 






#ewapemakaronyikotlety