piątek, 6 marca 2015

wegański jabłecznik na spodzie z daktyli i płatków jaglanych+owsiane

wegański jabłecznik‬ na spodzie daktylowym z orzechami włoskimi + płatki jaglane i owsiane
wykonanie: 
1,5 szklanki wypestkowanych daktyli zalewamy wrzącą woda i odstawiamy na ok 30min aby zmiękły; ok 6 małych jabłek obieramy i kroimy w małą kostkę - przesypujemy łyżką cukru trzcinowego i odrobiną cynamonu; pół szklanki orzechów włoskich rozdrabniamy / poszatkowałam nożem /, dodajemy je do odsączonych z wody daktyli mieszając dosypujemy po 1/4 szklanki płatków jaglanych i owsianych-jeśli masa jest za sucha dolewamy wody z namoczonych daktyli; masą daktylowa wykładamy spód formy i dokładnie dociskamy na wierzchu układamy jabłka, zapiekamy w temp.180 st ok 50min.
 ps forma 18cm / możecie nie słodzić jabłek / wersja bezglutenowa - jeśli dodacie tylko płatki jaglane lub popping z amarantusa / "moje" jabłka zapiekają się "na marmoladę" po upieczeniu lekko ugniatam je łyżką, możecie też je starkować;



















#ewapedeser #ewapewiosna