wegański jabłecznik na spodzie daktylowym z orzechami włoskimi + płatki jaglane i owsiane
wykonanie:
1,5 szklanki wypestkowanych daktyli zalewamy wrzącą woda i
odstawiamy na ok 30min aby zmiękły; ok 6 małych jabłek obieramy i
kroimy w małą kostkę - przesypujemy łyżką cukru trzcinowego i odrobiną
cynamonu; pół szklanki orzechów włoskich rozdrabniamy / poszatkowałam
nożem /, dodajemy je do odsączonych z wody daktyli mieszając dosypujemy
po 1/4 szklanki płatków jaglanych i owsianych-jeśli masa jest za sucha
dolewamy wody z namoczonych daktyli; masą daktylowa wykładamy spód formy
i dokładnie dociskamy na wierzchu układamy jabłka, zapiekamy w temp.180
st ok 50min.
ps forma 18cm / możecie nie słodzić jabłek / wersja bezglutenowa - jeśli dodacie tylko płatki jaglane lub popping z amarantusa / "moje" jabłka zapiekają się "na marmoladę" po upieczeniu lekko ugniatam je łyżką, możecie też je starkować;
#ewapedeser #ewapewiosna