czwartek, 12 marca 2015

wegański majonez z awokado

 super łatwy w przygotowaniu i super pyszny majonez z awokado !
możesz opracować swoją najpyszniejszą wersję dodając ulubione przyprawy; a moja wersja jest taka:
potrzebujesz:
dojrzało awokado - 2 sztuki;
sok z połówki cytryny;
2-3 szczypty soli - użyłam himalajskiej;
olej lniany - kilka łyżek 5-6;
pół ząbka czosnku;
kilka listków melisy;
wykonanie:
miąższ awokado wyjmujemy łyżką i przekładamy do naczynia dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji;
majonez jest naprawdę pyszny a jego piękny jasno zielony kolor łamie serca ;)
ps. możesz użyć oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia / możesz dodać ulubione zioła / majonez zamknięty w słoiczku  przechowujemy w lodowce do 3-4 dni, nie rozwarstwia się nie traci koloru ;)















#ewapeprzystawki #ewapezima #ewapewiosna #ewapelato #ewapejesień