środa, 11 marca 2015

wegański twarożek z nerkowców + młoda pokrzywa i listki mniszka

przepyszny wiosenny twarożek ;)
moje pierwsze wiosenne zbiory młodych listków mniszka i pokrzywy !
potrzebujesz:
ok 10 dag nerkowców ( namoczonych we wrzątku na ok 15 minut ),
sok z połówki cytryny,
oliwa z oliwek + olej z pestek dyni;
mały ząbek czosnku;
szczypiorek;
ewentualnie pomidorki,ogórek czy rzodkiewki;
garść młodych listków pokrzywy i mniszka;
wykonanie:
namoczone nerkowce odsączamy z zalewy dodajemy czosnek, sok z cytryny, sól, oliwę i miksujemy blenderem, zielenię drobno szatkujemy i dodajemy do twarożku, przyprawiamy do smaku;
przechowujemy w lodówce - pyszne !
ps dodając oliwę / oleje możesz regulować konsystencję twarożku