pyszne szybkie danie z makaronem razowym z regionalnej wytwórni makaronów Refarma z Reszla;
potrzebujesz:
cukinia - połowę średniej wielkości;
kilka boczniaków 3-4 szt;
połówkę papryki;
kilka słodkich pomiodorków;
szczypior;
ząbek czosnku, cienki plasterek imbiru;
ostrą papryczkę - użyłam frenso
sok z jednej limonki;
mleko kokosowe 1/4 puszki;
sól, pieprz, tymianek, papryka gochagaru;
makaron razowy - użyłam ok pół paczki
wykonanie:
do wrzącej i lekko osolonej wody wody wsypujemy makaron i gotujemy ok 5min / najlepiej sprawdzać w trakcie gotowania jaka wersja nam pasuje /
do patelni z mocno rozgrzaną oliwą, użyłam oleju rzepakowego wrzucamy imbir, czosnek i paprykę frenso - wszystko pokrojone w paseczki - chwilkę dusimy, następnie dodajemy pokrojone w paski: cukinię, paprykę, boczniaka i pomidorki, szczypior, posypujemy tymiankiem chwilkę dusimy często mieszając, następnie wlewamy mleko i sok z limonki oraz resztę przypraw,,, jeszcze chwilka i warzywa wykładamy na ugotowany makaron, na wierzchu rukola, pycha !
ps. danie dla 2 osób