poniedziałek, 23 marca 2015

wegańska zupa cytrynowa z batatem

 pyszna o słodko-kwaśnym smaku / kwaśny wywar i rozpływająca się w ustach słodycz kostek batatów...
wywar z warzyw:
do około 1 litra wrzącej wody wrzucamy pokrojoną 1 marchewkę, kawałek korzenia pietruszki, dwie małe cebuli, kawałek pora, ząbek czosnku, 2-3 liście kaffiru, ziele angielskie; gotujemy ok 5 minut
w drugim rondlu:
do rozgrzanego naczynia wlewamy 3-4 łyżki oliwy a następnie roztarte w moździeżu przyprawy:
płaską łyżeczkę czarnej gorczycy, 2 ziarna kardamonu, 2 szczypty kuminu, 2 szczypty cynamonu, 1/4 łyżeczki kurkumy, odrobina słodkiej papryki; mieszamy z rozgrzaną oliwą po 3 minutach dodajemy pokrojonego w kostkę batata, kawałek chili i świeży imbir - po 3-4 minutach smażenia wlewamy wywar warzywny i gotujemy ok 10-15 minut, pod koniec dodajemy ok 1/4 szklanki mleka kokosowego sól i pieprz seczuański, wlewamy sok z polówki lub całej cytryny - wg uznania , dodatkowo 3-4 plastry dodajemy do zupy; smacznego ! ;)
ps zupę podajemy z listkami melisy



czarna gorczyca + liście kaffiru/limonki/ + ziele angielskie

















#ewapezupa #ewapewiosna