sobota, 28 lutego 2015

wegański kapuśniak / biała kiszona kapusta + sok z czerwonej kiszonej kapusty...

 pyszna zupa !
z pysznej kiszonej kapusty od Łukasza / ponieważ czerwona kiszona została "wyprzedana" dostał mi się z niej sok ale za to jaki pyszny!... /
potrzebujemy:
ok. 30dag białej kiszonej kapusty, 1 szklanka soku z kiszonej czerwonej kapusty  (lub białej ), 2 cebule, ząbek czosnku, kawałeczek chili, kilka gałązek świeżego tymianku; przyprawy: 2 liście laurowe, 2 liście kaffiru, 3 owoce jałowca, pół łyżeczki tymianku, papryka słodka i papryka wędzona słodka, szczypta rozmarynu, czarny pieprz i sól opcjonalnie;
wykonanie:
na ok 2 litry wrzącej wody wrzucamy białą kapustę i gotujemy razem z listkami laurowymi i limonki z gałązkami świeżego tymianku i owocami jałowca ok 40min  do momentu aż kapusta będzie miękka / osobno gotujemy ziemniaki i marchewki - z wody /; na rozgrzanej patelni z olejem karmelizujemy posiekaną cebulkę, czosnek i chili, przyprawiamy papryką i suszonym tymiankiem, gdy jest gotowa dodajemy do zupy, dolewamy sok z czerwonej kapusty gotujemy 5 min, doprawiamy sola i pieprzem, podajemy z gotowanymi ziemniakami lub grzankami; smacznego !




















#ewapezima #ewapezupa