poniedziałek, 9 lutego 2015

marynowana brukselka z papryką i ananasem

 marynowana brukselka + papryka + ananas w oleju rzepakowym + sok z cytryny...przyprawy
schłodzona w lodówce umm naprawdę pyszna przystawka ;)
potrzebujemy:  ok 40dag brukselki, 2 czerwone papryki, 2-3 ząbki czosnku, ananas z puszki /połowę z 400g /,  olej rzepakowy tłoczony na zimno, sok z 1-2 cytryn opcjonalnie, przyprawy: papryka wędzona, szczypta kuminu, chili, czarna gorczyca, 3-4 liście kaffiru, tymianek, oregano, rozmaryn, szczypta czarnuszki, sól, pieprz;
wykonanie: paprykę kroimy w paseczki + czosnek i dusimy na patelni aż zmiękną dodając wędzoną paprykę liście, kaffiru - odstawiamy do ostygnięcia / brukselki wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 min studzimy, każdą brukselkę kroimy na pół i również lekko podsmażamy do zrumienienia potem dodajemy usmażoną paprykę i ananasa - mieszamy dodajemy resztę przypraw, olej, i sok z cytryny - odstawiamy do lodówki do schłodzenia