poniedziałek, 16 lutego 2015

wegańskie kotleciki z kaszy jaglanej, boczniaków, papryki, orzechów włoskich...

pyszne !

potrzebujemy:
ugotować kaszę jaglaną w proporcjach 1 część kaszy na 3 części wody / użyłam pół szklanki kaszy /
kilka boczniaków, kawałek czerwonej papryki, jedna małą cebulkę, 2 ząbki czosnku, garść orzechów włoskich, szczypiorek opcjonalnie, 2 łyżki mąki kukurydzianej, przyprawy: tymianek, lubczyk, słodka papryka, ostra papryka, czarny pieprz, sól, czarnuszka; płatki jaglane do panierki
wykonanie:
ugotowaną kasze miksujemy z orzechami i podsmażonymi boczniakami z cebulką, papryką i czosnkiem / używam oleju rzepakowego, smażymy ok 10 minut / następnie dodajemy makę kukurydzianą i szczypiorek, dokładnie mieszamy formujemy kotleciki obtaczamy w płatkach jaglanych i smażymy aż się ładnie zrumienią, gotowe !
pyszne na ciepło i zimno, super smakują z chrzanem lub ulubionym sosem ;)
ps .1.
do panierki zamiennie możemy użyć bułki tartej, mąki kukurydzianej, sezam, otręby lub w ogóle nie "panierkować";
ps .2.
zamiast boczniaków możecie użyć pieczarek
ps .3.
jeśli nie macie blendera ugotowaną kaszę możecie potłuc tłuczkiem tak aby ziarenka popękały - wtedy masa będzie kleista










 oto mój sos: olej lniany+rzepakowy, kawałek posiekanej czerwonej papryki, kapary, starty ogórek kiszony, czosnek,kawałki cytryny, sól i pieprz, chili, prażony sezam;