poniedziałek, 23 lutego 2015

wegański pudding z dzikiego ryżu + daktyle + mleczko kokosowe + banan...

 pudding / budyń / mus
potrzebujemy:
pół szklanki dzikiego ryżu, pół szklanki mleka kokosowego, pół szklanki daktyli, 2 banany, roztarte ziarenka z 3-4 owoców kardamonu, 1 łyżeczkę wody różnej; do dekoracji: pistacje, suszone płatki róży, listki melisy lub mięty
wykonanie:
do rondla wlewamy wodę i mleczko wsypujemy ryż doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu po ok 30 minutach dodajemy daktyle, pokrojone banany, kardamon, wodę różaną - jeśli trzeba dolewamy gorącej wody, gotujemy do miękkości tak aby ryż prawie się rozpadał - mój ryż gotowałam ok 1 godziny; pudding wykładamy do naczyń i posypujemy pistacjami i płatkami kwiatu róży, podajemy na ciepło lub schłodzony, smacznego !















#ewapezima #ewapedeser