sobota, 24 stycznia 2015

wgański budyń jaglano-daktylowy z kardamonem i bananami....


 mus daktylowy najlepiej przygotować wcześniej - przechowujemy go w lodówce i używamy jako "słodzik", dodatek do jaglanek, koktajli, kawy...
( daktyle gotujemy z dodatkiem wody- możemy dodać jabłko, gruszkę - potem miksujemy )


 na spore dwie porcje:
jaglaną płuczemy lub prażymy na suchej patelni - mniej niż połowa szklanki i wsypujemy na 1 szklankę wrzącej wody, gotujemy do momentu aż ziarenka "otworzą się" ;
gdy kasza ostygnie dodajemy mus daktylow i 2 szczypty kardamonu - najlepiej roztarte nasionka, odrobinę mleka roślinnego lub wody, odrobinę soku z cytryny - całość miksujemy i gotowe ! 
( słodkość reguluje ilość dodanego musu daktylowego )
wykładamy do naczyń i zjadamy ;) bo pyszne !
możemy dodać ulubione owoce lub bakalie; dodałam sos z ciemnych polskich winogron który zrobiłam jesienią + smażone banany z cynamonem + suszone płatki kwiatów chabrów;

 smażone banany posypane cynamonem ( smażę na oleju kokosowym lub rzepakowym tłoczonym na zimno )











#ewapedeser #ewapezima