piątek, 23 stycznia 2015

wegański pasztet z chleba razowego z boczniakami i suszonymi pomidorami...

potrzebujemy:
3/4 czerstwego małego chleba razowego, ok 2 szklanki mleka roślinnego.  ok 200g boczniaków, 3 cebule, 2 ząbki czosnku, ok 10 suszonych pomidorów ( suchych lub z zalewy olejowej ), garść orzechów włoskich, 1 jabłko; przyprawy: tymianek, rozmaryn, chili, imbir, szczypta cynamonu, wędzona papryka, kurkuma, odrobina curry, sól i czarny pieprz, do posypania czarnuszka;
wykonanie:
chleb moczymy w mleku, gdy zmięknie lekko odciskamy i dodajemy podsmażone boczniaki z cebulką, czosnkiem, suszonymi pomidorami, orzechami, jabłkiem i przyprawami > miksujemy, masę przekładamy do formy, pieczemy ok 40 min w temp. 180 st.






















#ewapepasztet