sobota, 10 stycznia 2015

nasiona amarantusa z jarmużem i owocami berberysu



 amarantus to cenne źródło białka, błonnika i witaminy B6, kwasu foliowego, fosforu, żelaza, cynku, magnezu, potasu i wapnia;
w sklepach dostępne są nasiona, mąka i poping amarantusowy;


 owoce berberysu nazywane są również kwaśnicą lub polską cytryną ze względu na dużą zawartość witaminy C - 80mg w 100g; pomocna przy kłopotach trawiennych i przeziębieniach;
suszone owoce kwaskowate i lekko cierpkie w smaku;
w medycynie naturalnej w celach leczniczych wykorzystuje się owoce, korę, liście i korzenie berberysu;
W medycynie naturalnej w celach leczniczych wykorzystuje się owoce, korę, liście i korzenie berberysu.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/berberys-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-berberysu_36902.html

W medycynie naturalnej w celach leczniczych wykorzystuje się owoce, korę, liście i korzenie berberysu.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/berberys-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-berberysu_36902.html
 nasiona amarantusa 250g gotujemy we wrzątku 15 min, odcedzamy na gęstym sicie i studzimy - kuleczki nasion  przypominają drobny kawior;
jarmuż blanszujemy ok 3-4 min we wrzątku, następnie przysmażamy z oliwą i czosnkiem';
paprykę, czerwoną cebulkę, natkę pietruszki, ząbek czosnku, drobno szatkujemy i dodajmy do nasion razem z jarmużem i garścią owoców berberysu, dodajemy sok z jednej cytryny+odrobinę oleju lnianego+sól+czarny pieprz =  gotowe !
przed podaniem schłodzić w lodówce;