wtorek, 20 stycznia 2015

wegański creme brulee z nerkowców i daktyli....





pyszny prosty w przygotowaniu deser ;)
na 4 małe kokilki:
10dag orzechów nerkowca, ok 20 sztuk suszonych daktyli + 3-4 owoce kardamonu , garść orzechów włoskich lub laskowych, 1 banan, owoce jako dodatek użyłam "kulek" granatu;
nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10min, daktyle gotujemy dolewając wody aż zmiękną - orzechy nerkowca odcedzamy i miksujemy z miękkimi daktylami na gładką masę+dodajemy rozgniecione ziarenka kardamonu; orzechy kruszymy i wysypujemy spód kokilek następnie układamy kawałki banana na wierzchu wykładamy słodką masę i lekko ugniatamy / wierzch możemy posypać cukrem trzcinowym;
pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.





















#ewapezima #ewapedeser