niedziela, 25 stycznia 2015

wegański brownies kawowy z karobem, bananem, kardamonem....

kawowe brownies idealne do kawy ;)
 na blachę o średnicy 18cm potrzebujemy:
3 łyżki oleju kokosowego, ok 1/2 szklanki cukru trzcinowego, 3 łyżeczki świeżo zmielonej kawy, 4 łyżeczki karobu, 1/4 łyżeczki sypkiego kardamonu lub 3-4 owoce kardamonu roztarte w moździerzu, pół łyżeczki cynamonu, 1 rozgnieciony banan, ok 1/2 szklanki mąki - mieszam jaglaną z amarantusową, pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody, płatki jaglane opcjonalne, wiśnie w syropie;
wykonanie:
rozgrzewamy rondel i olej rozpuszczamy dodajemy: cukier, kawę, karob, kardamon, cynamon, banana, mąkę i proszek do pieczenia - dokładnie mieszamy, masę wylewamy na blachę, wierzch  posypujemy płatkami jaglanymi i wykładamy wiśnie;
pieczemy równo 20 min w tem 180 st.
 spód blachy wsypujemy płatkami jaglanym lub wiórkami kokosowymi, możemy dodać pistacaje lub inne orzechy





  ziarna kardamonu rozcieramy w moździeżu ( bez zielonej skorupki )
 wiśnie w syropie ach !