wtorek, 26 sierpnia 2014

wege leczo z kurkami i czerwoną soczewicą

piękne cynie

bardzo pyszne i proste jednogrankowe danie ;)
moja ulubiona wersja leczo oczywiście bez kurek również smakuje wyśmienicie ! 
 użyłam:
kilka cebul cukrowych, kawalek pora, kilka papryk, kilka pomidorów ( różne rodzaje ), małą cukinię, czosnek, kurki, natkę pietruszki, 3-4 łyżki czerwonej soczewcicy / przyprawy: tymianek, rozmaryn, szczypta kuminu, papryka słodka i ostra, kurkuma, 2-3 ziela angielskie, liść laurowy, kozieradka, sól i czarny pieprz;
wykonanie:
do rondla z rozgrzanym olejem ( używam oleju rzepakowego ) wrzucam pokrojną cebulę, pora, papryki, pomidory, dolewamy odrobine wody pół szklanki dodajemy soczewicę, liść laurowy, ziele i rozmaryn, mieszamy, dusimy ok 10 min, następnie dodajemy kurki, dużo natki i czosnek oraz resztę przypraw;
ps.  gdy czerwowna soczewica rozgotuje się i połączy warzywnym wywarem powstaje pyszny sos ;)