poniedziałek, 25 sierpnia 2014

pory zapiekane w śliwkach z orzechami pecan

PORA na pora
 wiem!... może się wydawać że nic do siebie nie pasuje ;)




przystawka o smaku słodko-kwaśnym ;)
 potrzebujemy:
 kilka młodych porów, ślwki wg uznania, kilka gałązek rozmarynu, 2 ziela agnielskie, liść laurowy, czerwony pieprz, sól i cukier trzcinowy;
wykonanie:
dolną część pora kroimy na dłuższe części ( dopasowujemy je do naczynia w kórym będziemy zapiekać ), układamy je pionowo w naczyniu przekładająć ćwiartkami śliwek,
 / kilka śliwek rozgotowujemy w osobnym naczyniu dodając ziele angielskie i liść laurowy, podlewając wodą aby uzyskać konsystencję sosu, dodajemy pieprz sól i cukier wg uznania, sosem zalewamy naczynie z porami i śliwkami, kładziemy listki rozmarynu, skrapiamy oliwą. pieczemy 60min w tem. 180st.








 
 


podane w płatkach róży ach!




 w Tłokowie w drodze do lasu na grzyby...