wtorek, 5 sierpnia 2014

buraczki + marchewka zapiekane z szałwią + cykoria podróżnik

 pychotka, buraczki i marchewki myjemy ( buraczki obrałam ze skórki ), przygotowujemy sos: olej rzepakowy + ocet balsamiczny + sól + pieprz, polewamy nim buraczki i marchewki, dodajemy listki szałwi i płatki czosnku / wstwiamy do nagrzanego piekarnika 180st  na pierwsze  40 min naczynie zakrywamy folią po tym czasie odkrywamy i pieczemy ok 20min;
ps
czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości warzyw i ich rodzaju..



 







 
cykoria podróżnik - roślina jadalna, kwiaty i listki o gorzkawym smaku - dopełnienie smaku w sałatkach, zupach i sosach;
kwiaty cykorii są bardzo delikatne i ulotne, szybko odbarwiają się do białego koloru gdy susza i słonko praży...
substancje lecznicze:
ziele cykorii: zawiera witaminy z grupy B i C.
korzeń: w soku mlecznym jaki wypływa po jego przekrojeniu znajduje się wiele cennych związków, czyli substancje gorzkie, fitosterole, kwasy polifenolowe, goryczka - intybina, niewielkie ilości olejku eterycznego, śluz, sole mineralne oraz dość dużo substancji zapasowej - inuliny;
właściwości:
żółciopędne, moczopędne, żołądkowe; ziele można używanć zewnętrznie w przypadkach chorób skóry, takich jak wysypka i wyprysk.
"Większość substancji zapasowych znajdujących się w cykorii podróżnik ma bardzo korzystny wpływ na procesy przebiegające w organizmie człowieka. Wiedziano o tym od bardzo dawna. Już w XIV wieku słynny lekarz Maciej z Miechowa zalecał przykładać cykorię podróżnik do czoła przy bólach głowy. Uzyskiwano wówczas dobre wyniki, nawet jeśli dolegliwości były bardzo silne. Na choroby serca rekomendowano wywary z liści tej rośliny. Jeśli uświadomimy sobie, że uczeni renesansu opierali się przede wszystkim na literaturze starożytnej, pojmiemy, od jak dawna ceniono lecznicze właściwości cykorii podróżnik. Dwa wieki później Syreniusz, wspominając jadłospisy ówczesnych wielmożów, wymienia gotowane liście cykorii podróżnik polane sosem agrestowym, jako powszechnie cenioną przekąskę. W wieku XVIII zalecano przy każdej niemal dolegliwości żołądkowo-jelitowej aplikować choremu lewatywę, zwaną wtedy enemą – „z cykorii podróżnik, zalanej tłustym rosołem z dodatkiem oleju fiołkowego”. Dziś wydaje się to dość oryginalnym lekiem".
zaczerpnięte ze strony www.naturaity.pl
 











 

 buraczkowe łodygi i liście udusiłam zna oliwie delikatnie podlewając wrzącą wodą + czosnek + sezam + tymianek + czosnek + ocet balsamiczny + płatki róży