poniedziałek, 11 czerwca 2012

pasta warzywna i piękne łąki...

znowu coś prostego i szybkiego w przygotowaniu, duszone warzywa na patelni... wcześniej drobno je tarkuje lub szatkuje, przeważnie używam: cebuli/pora, cukinii, marchewki, pietruszki, selera, czosnku, zieleniny: pietruszki czy koperku zależy co akurat mam ;o) przyprawiam ziołami, pieprzem, chili - bo smakuje lepiej "na ostro" dodaje sezamu i czarnuszki - można to oczywiście "zblenderować" na masę ale wolę większe kawałki



a teraz mała relacja z łąkowisk ;o)
owe piękne rośliny o drobnych niebieskich kwiatkach to przetacznik ożankowy
a poniżej na pierwszym planie z białymi kwiatami: marchew zwyczajna

widok na jezioro Zyndackie

przepiękne kolory a te żółte kwiatki to jaskry polne a to firletka poszarpana - piękna ! widok na kościół w Warpunach poniżej wyka ptasia bardzo lubię tą roślinkę ta roślina jest pod ochroną ale nie pamiętam jak się nazywa... hm? dowiem się ;o) wyka wąskolistnarumianki i chabry i mały deser truskawki z mlekiem sojowym am ! pierwsze listki ogórecznika rukola hyzop - pyszny z tofu, do sałatek, do marynaty z oleju... a tu rośnie kapusta pak choy lebiodka