piątek, 22 czerwca 2012

koktajl truskawkowy ze spiruliną

  sezon truskawkowy wciąż trwa... zwykła sprawa koktajl ale co za smak i przyjemność ! ;o)
korzystajmy ile się da...
z listkami bazyli

z listkami mięty ;o)
 mój koktail zrobiłam z mlekiem roslinnym sojowym a do drugiej tury napoju dodałam spiruliny - czyli sproszkowanej algi o pięknym ciemno-zielonym kolorze
 spirulina zawiera aż 70% pełnowartościowych białek ( więcej niż zboża ), pełne spektrum niezbędnych nam aminokwasów, chlorofil - pomaga usunąć z organizmu metale ciężkie i toksyny, oczyszcza krew, żelazo 8 razy więcej niż mięso wołowe, witaminy z grupy B, a szczególnie witaminę B12, witaminy D, E, K, oraz beta-karoten, oraz wiele mikroelemetów takich jak żelazo, wapń, magnez, potas, krzem, cynk, jod, selen...

ps1 proszek spirulinowy trzeba dobrze rozmieszać/zmiksować; dodając do samego mleka ( lub mleka z bananem ) uzyskuje się piękny zielony kolor ;p) koktajlem w takim kolorze można zaskoczyć..
ps2 na szklankę koktajlu dodajemy płaską łyżeczkę proszku ( ale musicie wypróbować )