środa, 10 października 2012

moja zupa dyniowa


jesień... na przemian słońce, deszcz, wiatr... Murakami...










zupa dyniowa, prosta w wykonaniu,  pyszna, rozgrzewająca o lekko słodkawym smaku...
gotuję wywar warzywny z dodatkiem czerwonej soczewicy, czyli seler, pietruszka, por, cebula, oczywiście dużo przypraw: ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, rozmaryn, chili, papryka, imbir, kumin, pieprz czasami dodaję również masali, sól i pieprz na koniec;
a wracając... po ok. 10 min gotowania warzyw dodaję dynię, ząbek czosnku i mleczko kokosowe ( pół lub całą puszkę ) potem gotuję jeszcze ok 20 min, przyprawiam i dodaję natkę pietruszki, odrobinę świeżego rozmarynu ...
ps. najlepsza jest na drugi dzień / w tej wersji zamiast soczewicy dodałam kaszę jaglaną i kilka boczniaków ;o) / i oczywiście możecie ją zmiksować na zupę-krem;