środa, 24 października 2012

chutney z mango i śliwek



 przepis wg Jamiego Oliviera:
1 łyżka brązowego cukru
1 mango
6 sliwek
papryczka chili ( pół strączka )
kilka liści limonki
kilka łyżek sprasowanej tamaryndy
 na rozgrzanej patelni podgrzać cukier tak aby się nie przypalił gdy zacznie się karmelizować dodajemy anyż, listki limonki, chili, tamaryndę, do całości wlewamy ok 0,5 litra wody, dodajemy śliwki-połówki i mango pokrojone w kostkę, smażymy aż owoce zmiękną ale nie rozpadną się, tak aby cząstki owoców były wyczuwalne...
ps1. ode mnie: dodałam więcej cukru; pastę z tamaryndowca można kupić w sklepie ze zdrową żywnością lub w "kuchniach świata"; chutney ma wyborny oryginalny smak - super dodatek do dań ;o)
ps2.  "wyjdą" nam 2 słoiki po dżemie  / a przepisy wg Jamiego zawsze się udają ;o)










 nad jez. długim ....