piątek, 26 lutego 2016

sałatka jarmużowa z marynowanym tofu i chipsami z pasternaku

pyszna sałatka z jarmużu + marynowane tofu + czipsy z pasternaku - przepis we wcześniejszym poście;
podana na ciepło lub zimno jako przystawka czy danie główne polecam ;)
potrzebujemy:
na ok 2 osoby, 250g jarmużu
2-3 ząbki czosnku,
przygotowane wcześniej czipsy z pasternaku,
opakowanie tofu naturalnego 180g + marynata: czosnek, marynowany zielony pieprz ( niekoniecznie ) oliwa, olej sezamowy, olej lniany, olej z pestek dyni, sos sojowy, chili,czarny pieprz, szczypiorek, cytryna
przygotowanie:
ok 250g jarmużu płuczemy w wodzie i wycinamy zgrubiałe łodygi, wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i blanszujemy ok 5 minut, odcedzamy i odciskamy na sicie; do patelni wlewamy olej i na rozgrzaną dodajemy jarmuż i smażymy ok 8-10min aż zmięknie a woda odparuje / w trakcie dodajemy czosnek posiekany w płatki /
tofu w marynacie: tofu kroimy w małą kostkę i dodajemy oleje, sos sojowy i posiekane przyprawy, mieszamy w misce a potem przekładamy do słoika i lekko uciskamy - taką marynatę przechowujemy w lodówce;
podsmażony jarmuż wykładamy na talerz, dodajemy tofu i skrapiamy mieszanką oliw z marynaty na wierzchu układamy czipsy z pasternaku;
smacznego !











wtorek, 23 lutego 2016

czipsy z pasternaku

pyszne pyszne pyszne
 nic prostszego... obieramy korzeń pasternaku i za pomocą obieraczki do warzyw skrawamy paseczki następnie lekko solimy i skrapiamy oliwą - pieczemy w piekarniku ok 20-30min w temp. 160-170st.  w trakcie doglądamy i mieszamy są gotowe gdy zrumienione ;)
świetna przekąska dodatek do sałatek i zup








poniedziałek, 22 lutego 2016

pikantna kiszonka z kapusty pekińskiej

 mój przebój ! pikantna kiszonka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku, pora i chili + sól
super proste wykonanie, wystarczy poszatkować liście kapusty - użyłam 2 średniej wielkości główki - do tego 2,3 ząbki czosnku, kawałek drobno pokrojonego pora ok 2-3cm, dodać chili suszone lub świeże, całość posolić i "ubić" tłuczkiem aż kapusta puści soki, obciążyć i odstawić w na 2-3 dni w temperaturze pokojowej na 2-3 dni, w między czasie możemy sprawdzać stan ukiszenia i ewentualnie dosolić, po ukiszeniu kiszonkę przechowujemy w lodówce ;)
pyszna do kanapek, surówek, zup...
 poniżej smażone buraczki z zakwasu z dodatkiem kiszonej kapusty z rukolą
 poniżej pikantna zupa kokosowa z makaronem soba dodatkiem kapusty




wtorek, 16 lutego 2016

kiszony barszcz z buraków

 1kg buraków obieramy i kroimy w talarki
kilka ząbków czosnku
2-3 liście laurowe, kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
1,5 L przegotowanej ostudzonej wody
łyżeczka soli
ewentualnie kawałek razowego chleba
buraczki zalewamy wodą  dodajemy pozostałe składniki odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni po ukiszeniu przecedzony barszcz przelewamy do słoików i przechowujemy w lodówce;
ps przed kiszeniem polecam wyparzyć słoik lub kamionkowy garnek aby zapobiec pleśni / smakujemy w trakcie kiszenia czy barszcz jest odpowiednio słony

czwartek, 11 lutego 2016

rozgrzewająca zupa z kiszoną kapustą pekińską...

 rozgrzewająca pikantna zupa mix "polsko-azjatycka" ;) z dodatkiem mojego eksperymentu czyli kiszonej kapusty pekińskiej z dodatkiem suszonych płatków chili i świeżego czosnku oraz opieniek
potrzebujemy:
szalotka lub średnia cebulka, 2 ząbki czosnku, 1 cm korzenia świeżego imbiru, suszona czuszka chili- te składniki rozcieramy w moździerzu / kawałek pora, kawałek marchewki, opieńki u mnie rozmrożone ( lub inne grzyby np. mun, boczniaki ), rozdrobione pomidory - użyłam pomidorów ze słoika mojej produkcji, pół puszki mleka kokosowego, kiszona kapusta pekińska lub zwykła kapusta kiszona lub kim chi, szczypiorek, sól, olej rzepakowy, olej sezamowy; dodatkowo możemy dodać do zupy makaron sojowy czy ryżowy
wykonanie:
do rozgrzanego garnka lub woka z odrobiną oleju wrzucamy pastę którą roztarliśmy w moździerzu, 2-3 minuty mieszamy, dodajemy marchew i pora podlewamy wrząca wodą dodajemy pomidory, mleko, grzyby, kapustę kiszoną i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 3 minutki, podjemy z ulubionym makaronem lub bez + szczypiorek+olej sezamowy
ucieramy: szalotka+czosnek+imbir+chili świeże lub suszone

Juzio i Gucio







poniedziałek, 8 lutego 2016

bezglutenowe jaglane muffiny czekoladowe

 pyszne muffiny bezglutenowe z kaszy jaglanej;
na 6 kokilek o średnicy 7,5 cm
potrzebujemy:
3/4 szklanki kaszy jaglanej gotujemy w dwukrotności wody - studzimy;
pół puszki mleka kokosowego;
garść daktyli zalewamy wrzątkiem i odstawiamy;
karob 4-5 łyżek możemy użyć ciemnego kakao ;
płatki jaglane 2-3 łyżki;
orzechy wg uznania;
płatki migdałowe / skórka pomarańczowa;
wykonanie:
mleko kokosowe, daktyle i karob mieszamy i podgrzewamy /do wrzenia/ w rondelku następnie łączymy z ugotowaną kaszą mieszamy i blendujemy na gładką budyniową masę / próbujemy czy jest wystarczająca słodka / dosypujemy płatki jaglane i delikatnie mieszamy / dodajemy orzechy / i nakładamy do kokilek, wierzch posypujemy płatkami migdałów lub skórką pomarańczową i pieczemy ok 20-30min w temp. 180 st







piątek, 5 lutego 2016

sałatka porowa z ogórkiem kiszonym i papryką


 jedna z moich ulubionych zimowych sałatek;
mam wrażenie że pory zimą są słodsze i łagodniejsze w smaku i aromacie  ;)
 jest super łatwa najlepiej zrobić ją dzień wcześniej i odstawić na noc do lodówki lub w chłodniejsze miejsce;
potrzebujemy:
jeden por, czerwoną paprykę, ogórki kiszone - kilka, oliwa + czarny pieprz + sól do smaku
wykonanie:
warzywa kroimy w podobnej wielkości części dodajemy oliwę i przyprawiamy, gotowe !
ps. zamiast kiszonych ogórków możemy dodać kapary czy oliwki / możecie też dodać majonez czy jogurt

 jako dodatek do kanapek.. tutaj z hummusem