środa, 3 lutego 2016

sałatka z fenkuła i ciecierzycy

 koper włoski = fenkuł + ugotowana ciecierzyca lub z puszki + szalotka + duży ząbek czosnku + kilka pomidorków cherry + płatki chili + tymianek + sól + szczypta cukru trzcinowego + oliwa
średniej wielkości fenkuł kroimy w plastry grubości 2-3mm ( odcinamy twarde łodygi - dodaję je do zup )
na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojony koper, szalotkę, czosnek - często mieszamy - doprawiamy przyprawami na koniec dodajemy pomidorki podajemy z ciecierzycą + sok z cytryny wg uznania;




czwartek, 28 stycznia 2016

szybka ciabatta

 nie mam doświadczenia w pieczeniu chleba, bułek czy ciast drożdżowych...
to moje pierwsze boje w wypiekach przy użyciu drożdży, przepis pochodzi z książki "Chleb domowa piekarnia" autorstwa Piotra Kucharskiego, jeśli ktoś myśli że to za trudne do wykonania mogę powiedzieć że może być w dużym błędzie... bo to super zabawa a efekty wspaniałe ;)
potrzebujesz:
400ml wody
10g świeżych drożdży
500g mąki pszennej typ 750
15g soli (1, 1/2 łyżeczki )
20ml oliwy
fajnie jeśli masz stolnicę, sitko do mąki i papier do pieczenia
wykonanie:
zaczyn: w misce wymieszać drożdże ze 100ml wody + 100g mąki po wymieszaniu aż składniki się połączą miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30-60 minut;
po tym czasie dodać resztę składników ( czyli 300ml wody+400g mąki+sól+oliwa) wyrabiać około 5-6minut pod koniec dodajemy oliwę, miskę znowu przykrywamy folią i odstawiamy na 2-3 godziny do pierwszego wyrastania - czas może być dłuższy; w połowie czasu wyrastania możemy ciasto przemieszać zwilżoną dłonią - zabieg ten sprawi że ciasto będzie puszyste;
po tym czasie kawałek papieru do pieczenia posypujemy równomiernie mąką za pomocą sita inaczej ciasto przyklei się - wlewamy na  nią połowę porcji ciasta, łapiemy za rogi papieru i formujemy ciasto, pod koniec dodając dodatki / oliwki, zioła czy suszone pomidory z zalewy / z drugą częścią ciasta robimy to samo, ciabatty układamy na blasze przykrywamy folią i odstawiamy na około 1 godzinę do garowania;
piekarnik rozgrzać do 250st. wstawić ciasto i piec ok 20-25 minut.






 Gucio
 ps. miałam dużą przerwę w "postowaniu" spowodowaną ogromną stratą... za co ogromnie przepraszam, ściskam Was serdecznie ewa

czwartek, 12 listopada 2015

pieczone jabłka nadziewane popingiem z amarantusa...

 proste i szybkie ok 30 minut pieczenia
proporcje na 2 jabłka czyli 4 połówki:
do miseczki wsypujemy: 6 łyżeczek poppingu z amarantusa, łyżeczkę rodzynek, 2 łyżeczki prażonych pestek słonecznika, 3 drobne pokrojone suszone daktyle, szczyptę cynamonu, 4 łyżeczki melasy z karobu  /może być inny rodzaj melasy lub miód/ - składniki mieszamy i nakładamy do wydrążonych w jabłkach dołkach, zapiekamy ok 30 minut w te 180 st.
ps. możecie dodać zamiennie orzechy czy migdały również będzie pysznie ;)









środa, 28 października 2015

por z żurawiną i chili

 tak przygotowane pory możemy zjeść z marchewką, ryżem, ziemniakami, pieczywem jest to również pyszny dodatek do wegańskich hamburgerów ...
potrzebujemy:
1 większy por lub dwa małe  / super gdy białej części pora jest więcej /
2 łyżki suszonej żurawiny / dodatkowo siekamy ją nożem /
czuszka chili / lub wg uznania ostra papryka /
sól, oliwa, 2-3 łyżki wody
wykonanie:
na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojonego pora - krążki ok 1,5 cm;
dusimy chwilkę i dodajemy odrobinę wodę - często mieszamy - gdy por będzie robił się szklisty / może się lekko przypalać / dodajemy żurawinę, sól i chili, dusimy do momentu gdy zmięknie;












środa, 21 października 2015

sałatka owocowo-warzywna z kaszą wiejską

 smaczna sałatka na bazie kaszy perłowej zwanej też kaszą wiejską
potrzebujemy:
pół szklanki suchej kaszy / 1 szklankę wody zagotowujemy do wrzątku wsypujemy kaszę i gotujemy aż wchłonie wodę, studzimy / kilka śliwek, pół czerwonej cebuli, pół jabłka, kawałek świeżego ogórka, kilka rzodkiewek, pomidor, pół czerwonej papryki, ząbek czosnku = kroimy w drobną kostkę, szatkujemy natkę pietruszki / całość dodajemy do ostudzonej kaszy, doprawiamy oliwą, odrobiną octu jabłkowego, solą i czarnym pieprzem;







niedziela, 11 października 2015

liście brokuła smażone + dynia + makaron

 liście brokułów są jadalne i bardzo smaczne, proponuję prostą potrawę: liście brokuła myjemy, twarde łodygi kroimy w wzdłuż i na pół, liście na większe kawałki, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą do tego czosnek dusimy aż zielenina "zmięknie"/ proponuję równocześnie usmażyć kawałek dyni z rozmarynem; sól+czarny pieprz / podajemy z makaronem lub kaszą;