czwartek, 8 lutego 2018

roślinne mleko korzenne z nasionami annato i pomarańczą na gorąco

 mróz trzyma...  na rozgrzanie proponuję gorące mleko roślinne z przyprawami i pomarańczą podane z wykonanym przez siebie batonem bakaliowym ;)
potrzebujesz:
- mleko roślinne użyłam migdałowego  / opcjonalnie 0,5 L - dla 2 osób
- plastry korzenia imbiru i kurkumy, po kilka - opcjonalnie;
- kilka goździków
- szczypta płatków chili
- pół łyżeczki nasion annato
- kawałek kory cynamonowej
- syrop z agawy do posłodzenia
- pomarańcza -  1 krążek na kubek
wykonanie:
mleko gotujemy z przyprawami kilka minut, odstawiamy na 3 minutki aby przyprawy wydały więcej aromatu, wlewamy do kubków do każdego dodajemy krążek pomarańczy i słodzimy do smaku !
gotowe !
Annato - to przyprawa i barwnik w jednym oraz naturalne źródło żelaza, otrzymywana jest z nasion drzewa tropikalnego arnoty;  ceniona już przez Inków o kolorze ceglanym dodana do potraw barwi je na złocisto i czerwono; ma słodko - pikantny aromat więc świetnie współgra z korzennymi aromatami i smakami; polecam do przyprawienia jaglanek i owsianek; 
aby zabarwić jedną filiżankę ryżu lub warzyw - 2 łyżeczki nasion wymieszaj w 2 łyżkach gorącej wody i dodaj do ryżu;