poniedziałek, 5 lutego 2018

ciecierzyca w aromatycznym sosie ze szpinakiem i kolendrą

 uwierzcie że ta potrawa choć może nie wygląda ... smakuje wybornie ;) jej orientalny smak i aromat zawdzięcza przyprawom które są  dostępne w każdej kuchni;
na dwie osoby:
potrzebujesz:
- 3/4 szklanki suchej ciecierzycy ( namoczyć na całą noc w wodzie - rano odcedzić nalać świeżej wody i gotować aż zmięknie ok 30 min )
- szklanka napoju pomidorowego - użyłam sos pomidorowego ze słoika  który sama przygotowałam latem  lub wywaru warzywnego lub wody;
- 2 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego;
- 5 daktyli bez pestek ;
- dwa świeże pomidory ;
- cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- dwie garście świeżego szpinaku;
- pęczek świeżej kolendry;
- przyprawy: płaska łyżeczka słodkiej papryki i mielonej kolendry, po pół łyżeczki: cynamonu,  nasion kuminu rzymskiego;
- 3 łyżki oliwy
wykonanie:
na rozgrzaną patelnie z oliwą wrzucamy przyprawy i poszatkowaną cebulę i czosnek - mieszamy kilka minut aż przyprawy zaczną wydzielać aromat a cebulka się zeszkli, następnie dodajemy sos pomidory i koncentrat , pokrojone w kostkę pomidory, daktyle i odsączoną ciecierzycę - dusimy ok 10-15 minut - możemy dusić na małym ogniu pod przykryciem - następnie dodajemy szpinak i połowę posiekanej kolendry  - dusimy jeszcze kilka minut i danie gotowe !
potrawę podajemy ozdobione świeżą kolendrą, smacznego !
ps. możecie użyć ciecierzycy z puszki... jeśli wolicie takową ;)  a zamiast kolendry użyć natki pietruszki - ale uwierzcie to już nie to samo...