piątek, 2 lutego 2018

kawior z boczniaków

kawior inaczej pasta - smarowidło z pieczonych boczniaków; użyłam słowa kawior ze względu na ziarnistą strukturę - ponieważ grzyby zmieliłam w tradycyjnej maszynce - jeśli użyjemy blendera wtedy powstanie pasta a jej struktura będzie już inna;
potrzebujesz:
- świeże boczniaki - użyłam ok 1 kg
- kilka ząbków czosnku
- olej rzepakowy i słoncznikowy tłoczony na zimno + oliwa z oliwek
- sól himalajska, ziarna czarnego pieprzu, ziela angielskiego, kila liści laurowych
- sok z jednej cytryny + plastry cytryny
- świeży tymianek ( niekoniecznie )
wykonanie:
boczniaki układamy na balasze + ząbki czosnku ( nie obrane ) i lekko sprapiamy oliwą
pieczemy ok 30 min w temp. 180 st,
po upieczeniu mielimy w maszynce wraz z czosnkiem - mieszamy, przyprawiamy, dodajemy sok z cytryny i zalewamy olejami tak aby cała powierzchnia była dobrze przykryta - przechowujemy w lodówce, smacznego !