środa, 9 marca 2016

paszteciki jaglane z suszonymi pomidorami

 paszteciki
bazą jest ugotowana kasza jaglana + dodatki to cebulka, czosnek, suszone pomidory i pestki dyni + natka pietruszki lub kolendry / lub świeże zioła jak tymianek czy rozmaryn /
potrzebujemy na ok 8,9 porcji :
pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej w proporcji 1:2
2 cebulki + 3 ząbki czosnku zeszklone na oliwie
4-5 sztuk  suszonych pomidorów ( mogą być z zalewy )
2 łyżki prażonych ziaren pestek dyni
natka pietruszki, sól, chili, szczypta imbiru i cynamonu
wykonanie :
ostudzoną kaszę miksujemy blenderem wraz z cebulką i czosnkiem i połową porcji pestek dyni, doprawiamy, dodajemy drobno posiekaną natkę, wykładamy do małych foremek i wierzch ozdabiamy natką i pestkami oraz lekko smarujemy olejem;
pieczemy ok 20-30 minut w temp 170 stopni