czwartek, 10 marca 2016

bakaliowe raw batony

 moje dwa odkrycia: 
1. Thermomix model zero oraz samodzielnie wykonane batony klasy AAA ;) 
pyszne pożywne energetyczne
moja maszyna do mielenia o ręcznym napędzie okazała się idealną do wykonania pyszności które widać na zdjęciach;
potrzebujesz:
ok 0,5 kg bezpestkowych daktyli ( przed zmieleniem daktyle zalewamy wrzątkiem na 3 minuty po tym czasie odsączamy )
dalej po pół szklanki: rodzynek, żurawiny, owoców morwy, ziaren słonecznika, płatków jaglanych, pół cytryny razem ze skórką;
wykonanie:
wszystkie składniki mielimy w maszynce, następnie dokładnie mieszamy i wykładamy do naczynia wyłożonego folią spożywczą lub pergaminem i wysypujemy płatkami jaglanymi - moje naczynie miało wymiar 25x15cm, dokładnie ugniatamy - użyłam tłuczka - również posypujemy płatkami i wyrównujemy, odstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc po tym czasie blok daktylowy kroimy i przekładamy do pudełka lub zawijamy w pergamin, przechowujemy w lodówce.