środa, 2 marca 2016

zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą, jabłkiem i sokiem z pomarańczy

 zupy na przedwiosenny czas powinny rozgrzewać i dodawać energii ;)
zupa o kolorze pomarańczowym
potrzebujesz:
1/4 szklanki czerwonej soczewicy, 6 małych marchewek, 1 cebulka, kawałek pora, jabłko, pomarańcza - sok, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki lub kolendry / przyprawy: chili, czarny pieprz, liść laurowy, liść limonki, lubczyk, imbir, ziele angielskie, czarna gorczyca, sól
wykonanie:
w garnku zagotowujemy wodę ok 3/4 litra i dodajemy przepłukaną soczewicę+ziele angielskie i liście gotujemy 5 minut; na patelni z rozgrzaną oliwą smażymy kilka sekund gorczycę a następnie dodajemy pokrojone warzywa+pokrojone jabłko+dodajemy resztę przypraw i smażymy kilka minut często mieszając, warzywa z patelni dodajemy do garnka z gotująca się soczewicą, dodajemy sok z pomarańczy i gotujemy jeszcze 10 minut, podajemy z natką pietruszki lub kolendry;